Je li minoksidil najučinkovitiji protiv opadanja kose 2022?

minoxidil

Written by Peter

16/02/2021

Ako vas muče problemi s gubitkom kose, vjerojatno ste isprobali mnoge “provjerene” proizvode ili metode koji će vam pomoći. Mnogi od njih samo žele zaraditi na vama. No, jeste li čuli za minoxidil? Ako ne, ovaj će vas članak upoznati s tim i ponuditi vam inovativno rješenje za usporavanje i zaustavljanje gubitka kose!

Što je Minoxidil?

Minoxidil je molekula koja ima zadatak proširiti sužene krvne žile. Stoga poboljšava protok krvi, što ima mnogo pozitivnih rezultata, i zato se koristi u liječenju i prevenciji ćelavosti – i ženske i muške! Minoxidil je otopljen u glikolu, što osigurava potpunu distribuciju proizvoda u željeno područje glave. Apsorpcija kroz kožu je bez problema i element dolazi točno tamo gdje želimo. Minoxidil je postao najpriznatiji sastojak u borbi protiv gubitka kose. Otkriveno je sasvim slučajno tijekom testiranja drugog lijeka, kada je primijećeno da pacijenti zaustavljaju gubitak kose, jačaju kosu i obnavljaju je.

Minoxidil je otkriven slučajno tijekom razvoja lijeka za visoki krvni tlak – Loniten®.

Nuspojava Lonitena bio je rast kose i dlaka na tijelu.

Kao rezultat toga, minoxidil se postupno razvija u proizvode koji pomaže rast kose. U liječenju gubitka kose, minoxidil se koristi kao 2% (za žene) i 5% (za muškarce) koncentrat otopljen u propilen glikolu. Svrha propilen glikola je poboljšati apsorpciju tvari u kožu i istodobno osigurati ravnomjerniju primjenu minoxidila na tretiranim područjima. Iako se na tržištu pojavljuju različiti generički oblici lijeka s višim koncentracijama minoxidila (10%, 16%, …), oni nisu toliko učinkoviti. To je zato što koža nije u stanju apsorbirati veću koncentraciju tvari od 5%. Za najbolju apsorpciju preporučujemo upotrebu dermaroller valjka s mikroiglicama prije nanošenja.

Kako djeluje minoxidil?

Kada se nanese na vlasište, minoxidil inducira ranu anagenu fazu. Folikuli dlake tako prerano prolaze kroz preostali ciklus rasta, a zatim počinju ponovno rasti. To je razlog zašto nekim ljudima kosa prvo počinje značajnije opadati nakon upotrebe minoxidila.

Kako folikuli dlake prolaze kroz proces rasta i ulaze u anagen, stara kosa može početi opadati u velikom broju. Tada doista izgleda kao da gubite puno više kose nego inače.

Koncentracija Minoxidila

Lijek je dostupan u dvije koncentracije: 2% i 5%.

2% Minoxidil je namijenjen za žene, 5% je za muškarce.

Može se nači u tekućem ili obliku pjene. S gledišta tretmana, postići ćete iste rezultate kada koristite otopinu ili pjenu, sve dok ovi lokalni proizvodi sadrže istu količinu Minoxidila. Glavna razlika između ovih pripravaka je u načinu mjerenja točne doze i načinu primjene. Prednost tekućeg pripravka je veća mogućnost mjerenja potpuno precizne doze, uporaba pjene zahtijeva procjenu “iz oka”. Također može biti presudno je li vam povoljnije koristiti aplikator ili prste prilikom nanošenja.

Kada se minoxsidil nanese na vlasište, njegovi su učinci na gubitak kose i poticanje rasta zaista dobri! Općenito, koncentracija minoxidila od 2% koristi se i za žene i za muškarce. Međutim, preporučena vrijednost za muškarce je od 5%. Na tržištu se pojavljuju i pripravci u koncentraciji od 10-15%. Na našem tržištu moguće je kupiti Neocapil 2% koncentraciju minoxidila.

Minoxidil (Rogaine)

Minoxidil je vazodilatator koji širi sužene krvne žile u tijelu.

 1. Koristi se u obliku tableta (Loniten) za liječenje visokog krvnog tlaka.
 2. Koristi se kao dermalna otopina (Rogaine, Regaine u Europi) u liječenju muškog i ženskog gubitka kose.

Minoxidil je prvotno razvio 1988. godine UpJohn Corporation kao antihipertenzivni lijek. Međutim, u kliničkim ispitivanjima istraživači su otkrili da kada se nanosi na vlasište, Minoxidil ima zanimljive sekundarne efekte na rast kose.

Minoxidil 2 % ili Minoxidil 5 %?

Izvorne studije Rogainu provedene su na vrhu glave, stvarajući lažni dojam da je učinkovita samo na ovom području. Iako Minoxidil najbolje djeluje na vlasište, u manjoj mjeri djeluje i na drugim područjima. Primjerice, na prednjoj strani vlasišta, sve dok postoji barem fina (minijaturizirana) kosa. Ne djeluje ako je ovo područje potpuno ćelav.

Najveća korist od lijekova opaža se kada se koristi od pet mjeseci do dvije godine, a zatim dolazi do postupnog smanjenja učinkovitosti. Oni koji dulje vrijeme uzimaju Minoxidil, i dalje će gubiti kosu, ali taj će postupak biti nešto sporiji.

Minoxsidil treba nanositi na vlasište jednom ili dva puta dnevno. Liječenje djeluje samo ako je u izravnom kontaktu s kožom, a ne s kosom. Istodobno djeluje samo na područjima na kojima se primjenjuje. Stoga je važno koristiti lijek ispred vlasišta ako je to područje stanjivanja rasta dlake.

Minoxidil 5% učinkovitiji je od 2% otopine, ali sadrži propilen glikol, sastojak koji iritira vlasište i može stvoriti dojam ljepljive kose koju je teško održavati. Ako bi ovo trebao predstavljati problem, trebali biste razmisliti o uzimanju 5% otopine navečer i 2% otopine ujutro (u bazi je alkohol, tako da je otopina manje ljepljiva). S Minoxidilom se primjetan rezultat pojavljuje tek šest do dvanaest mjeseci kasnije. Većina pacijenata koji razviju minoxidil prijavljuju smanjenje stope gubitka kose ili kašnjenje gubitka kose. Lijekovi također služe za jačanje postojeće kose.

Rezultati se vide kod pacijenata koji su porasli kratke, fine dlake. Nova kosa neće rasti na potpuno ćelavoj glavi.

Rogaine pjena

Rogaine pjena je vrsta 5% Minoxidilu u bazi glicerina i alkohola. Tehnologija pjene tradicionalni je način isporuke Minoxidila na vlasište, bez ljepljivog i nadražujućeg učinka propilen glikola, komponente koja se koristi u izvornoj 5% otopini. Kada se pusti iz limene konzerve, novi proizvod izgleda poput pjene za brijanje, ali brzo se “topi” kad dosegne tjelesnu temperaturu. Primjena Rogain-a u obliku pjene omogućuje ugodno nanošenje na vlasište bez slijetanja niz čelo ili vrat, a također bez ostavljanja ljepljivih ostataka u kosi. Međutim, mnogim je pacijentima teško primijeniti ovaj proizvod izravno na vlasište, gdje lijek djeluje.

Lokalna primjena Rogain jednom dnevno (lokalni minoxidil 5% i 2%) čini se gotovo jednako učinkovita od njegove primjene dva puta dnevno. To je zato što, iako Minoxidil,  ima relativno kratak poluživot kada se uzima oralno (nekoliko sati), kada se primjenjuje lokalno, njegov poluživot na koži je do 22 sata. Slijedi da je doziranje jednom dnevno razumno rješenje. Međutim, važno je napomenuti da tvrtka koja je izvorno proizvodila Rogaine (Pfizer) navodi da je manje učinkovita ako se koristi samo jednom dnevno.

Ako se prestane s primjenom Minoxsidila, učinak lijeka nestat će u roku od tri mjeseca i pojavit će se prethodna shema gubitka kose. Ako se Minoxsidil ponovno koristi, kosa koja je otpala neće ga moći vratiti. Stoga je bolje ne prekidati liječenje, već ga redovito koristiti.

Minoxidil je propisan u kombinaciji s drugim lijekovima, poput topikalne retinoične kiseline (retin-A), kako bi se pospješila njegova apsorpcija u kožu, povećavajući time njegovu učinkovitost. Međutim, takva kombinacija lijekova može značajno povećati apsorpciju Minoxidila u krvotok i povećati rizik od potencijalnih sekundarnih pojava, uključujući promjene krvnog tlaka i jaku iritaciju vlasišta, što može dovesti do ožiljaka.

Upotreba pjene Minoxsidil u žena

Upotreba i 2% otopine i 5% pjene Minoxidil dokazana je kod žena. Žene su općenito osjetljivije na nuspojave minoxidila u smislu rizika od snižavanja krvnog tlaka (hipotenzija) i mogu biti depresivne. Žene također imaju povećan rizik od razvoja alergijske kožne reakcije (kontaktni dermatitis).

Neugodna lokalna reakcija od koje žene ponekad pate nakon primjene Minoxidila je razvoj dlaka na licu. Iako će kosa postupno nestajati nakon prekida liječenja, s vremena na vrijeme bit će potrebno ukloniti dlake. S proizvodom treba postupati pažljivo i izbjegavati nanošenje Minoxidila na sljepoočnice i čelo. To će barem djelomično smanjiti problem, ali neće u potpunosti spriječiti njegovu pojavu. Znatno je veći rizik od ovih nuspojava kada se koristi 5% -tna otopina minoxidila, posebno ako se primjenjuje dva puta dnevno.

Minoxidil i njegovi učinci

Klinička ispitivanja učinkovitosti dermalne otopine minoxidila kod muškaraca (s ćelavošću na vlasištu) pokazala su da je kod 48% muškaraca gubitak kose prestao nakon godinu dana upotrebe minoxidila, a rast kose nastavljen. U 36% muškaraca došlo je samo do djelomičnog poboljšanja rasta kose. U 16% muškaraca nije primijećena obnova rasta dlake.

Istraživači iz tvrtke UpJohn Corporation proveli su nekoliko kliničkih ispitivanja s 5% i 2% dermalnih otopina Minoxidil kako bi utvrdili njegovu učinkovitost u zaustavljanju gubitka kose i poticanju rasta nove kose.

Klinička studija na uzorku od 393 muškarca s gubitkom kose, posebno na vrhu glave, pokazala je očitu prevladavanje 5% minoxidila.

Pacijenti koji su primali Minoxidil 5% tijekom jedne godine zabilježili su 45% veći porast nove kose nego pacijenti s 2% Minoxidila. Uspoređen je broj dlačica u dlakavom kružnom području vlasišta promjera 1,0 cm. Čak 54% pacijenata doživjelo je ponovni rast kose na 5% području liječenja minoxidilom.

Slični rezultati zabilježeni su u kliničkim ispitivanjima na ženama, gdje se prosječni broj dlačica na istraživanom području povećao za 112 dlaka nakon 1 godine liječenja.

Testovi potvrđuju da gotovo polovica muškaraca s problemima ćelavosti doživljava umjeren do gust rast kose nakon upotrebe minoxidila. Slične vrijednosti vrijede i za žene, pa ovaj proizvod postaje popularan izbor za probleme s rastom i gubitkom kose. Potrebna su oko 4 mjeseca upotrebe, ali prvi znakovi poboljšanja mogu se pojaviti već nakon 90 dana! Rezultati su nevjerojatni i sigurno će vam biti od pomoći u nastavku liječenja.

Dokazi o učinkovitosti minoxidila su i mnogi korisnički pregledi dostupni na relevantnim forumima i blogovima: https://www.forum.hr/showthread.php?t=272915&page=5

Istraživači objašnjavaju učinke minoxidila ukazujući na poboljšanje perfuzije kože nakon nanošenja učincima dušikovog oksida. Poznato je da dušikov oksid uzrokuje vazodilataciju i poboljšava cirkulaciju krvi. Međutim, unatoč opsežnim ispitivanjima, nisu mogli detaljno objasniti kako minoxidil potiče rast kose.

POKUŠAJTE SADA!

Vlakna za kosu GETTIK

Riješite tanku kosu u nekoliko sekundi! Vidljivo vlasište odmah nestaje.

 
hair thickening fibers Gettik
(1 recenzija korisnika)

21.80 

Liječenje alopecije minoxidilom

Minoxidil otopljen u propilen glikolu koristi se za liječenje gubitka kose. Propilen glikol osigurava da se Minoxidil ravnomjerno raspoređuje po cijelom tretiranom području tijekom nanošenja i da se lako apsorbira kroz kožu.

[studija] Minoksidil u liječenju androgene alopecije => https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/30155952/

Minoxidil na bradi

Gubitak dlake na tijelu može utjecati samo na bradu kod nekih muškaraca. Alopecia barbae je specifični oblik alopecije areata koji uključuje dlake na bradi. Obično počinje iznenada, gola mjesta obično imaju mali kružni oblik. Međutim, čovjek može izgubiti cijelu bradu. Minoxidil se nanosi na bradu (na zahvaćeno područje) dva puta dnevno – bilo u tekućem ili u obliku pjene. Rezultati su primjetni nakon tromjesečne uporabe.

Upotreba Minoksidila kod gubitka kose kod muškaraca

U muškaraca koji pate od muškog nasljednog gubitka kose, folikuli se smanjuju, kosa postaje mekšija i lomljivija. To se događa ponekad nakon puberteta i taj je fenomen povezan s androgenima, muškim spolnim hormonima. Zato se ova vrsta gubitka kose naziva androgena alopecija. Pokrivač dlake se prorjeđuje, a kosa na tjemenu postaje mekšija.

Iako je Minoxidil manje učinkovit u ukupnoj ćelavosti kod muškaraca nego u liječenju “lizinom”, minoxidil je najčešće korišteni sastojak topikalnih proizvoda za rast kose. Nekim muškarcima upotreba lijeka u obliku otopine ili pjene može zaustaviti gubitak kose. Može čak potaknuti rast nove kose. Važno je da muškarci započnu terapiju na vrijeme čim kosa počne opadati. A onda su to nastavili raditi kako bi održali rezultate. Ima svojih prednosti i nedostataka, ali Minoxidil može biti vrlo učinkovit.

Znamo da Minoxidil potiče rast kose produljujući ciklus rasta. Međutim, točan mehanizam djelovanja na folikule dlake nije u potpunosti razumljiv. Stoga je najjednostavnije uopće govoriti o Minoxidilu kao aktivatoru kose.

Blagodati Minoxidila kod muškaraca

Minoxidil može biti dobar izbor za gubitak kose ako vam je kosa tek nedavno počela opadati. Evo njegovih prednosti:

 • Učinkovit je, posebno kod mladih muškaraca. Odnosno, ako počnete koristiti Minoxidil na vrijeme, posebno ako ste u dvadesetima i kosa vam počinje prorijediti. A ako vaš otac ili ujak pati od muškog gubitka kose, imate dobre šanse pozitivno odgovoriti na liječenje Minoxidilom.
 • Ljek je bez recepta. Recept uopće nije potreban. Minoxidil možete kupiti u ljekarni ili na mreži. Međutim, neki liječnici preporučuju da se o svojoj namjeri savjetujete sa svojim okružnim liječnikom ili dermatologom.

Nedostaci Minoxidila u muškaraca

Postoje i neki nedostaci uzimanja minoxidila:

 • To može biti skupo. Liječenje Minoxidilom dugoročna je stvar, a prvi rezultati će se pojaviti najranije tri ili četiri mjeseca. Nakon prekida terapije, njegove dobrobiti nestaju.
 • To može biti komplicirano. Nanošenje proizvoda na vlasište nekim muškarcima može biti izazov. Otopinu treba primijeniti dva puta dnevno, nekome je dovoljno jednom dnevno.
 • Minoxidil ne djeluje svima. Minoxidil najbolje djeluje kod mladića kojima je kosa tek počela ispadati. Oni koji su već ćelavi neće dobiti novu kosu zahvaljujući minoxidilu. Kod nekih će ljudi biti moguće podržati rast nove kose, ali kod nekih će muškaraca Minoxidil zaustaviti samo gubitak kose. U nekim slučajevima proizvod uopće neće raditi.
 • Ako zaustavite liječenje, gubitak kose nastavit će se. Ako prestanete s liječenjem, kosa će vam opet početi prorijediti. Minoxidil se ponekad propisuje zajedno s drugim tretmanima androgene alopecije. Riječ je o Finasteridu (Propecia). Međutim, muškarci bi trebali odabrati samo jedan proizvod i pokušati ga koristiti najmanje godinu dana prije nego što dodaju nešto drugo. Ako isprobate oboje odjednom, nećete znati koja vam je uspjela.

Liječenje kod žena

Čini se da je minoxidil učinkovitiji u žena s difuznom androgenom alopecijom nego u muškaraca. Ženama se savjetuje da koriste 2% umjesto 5%. Međutim, studije su pokazale da su pacijenti koji su uzimali 5% minoxidila tijekom osam mjeseci imali značajniji rast kose do 45%. Učinkovitiji je u liječenju povučene dlake na čelu, tzv lizin kao u liječenju ćelavosti. Za više informacija o tijeku liječenja i učinkovitosti, slijedite preglede minoxidila kode žene.

Minoxidil, koji se također lokalno primjenjuje na vlasište kod žena, djeluje samo kod gubitka kose ako je to nasljedni gubitak žene, a ne neki drugi uzrok gubitka kose.

U normalnim uvjetima kosa raste oko jedan i pol centimetar mjesečno. Svaka dlaka raste oko šest godina, a zatim se njen rast zaustavlja, neko vrijeme miruje. Na kraju ispadne i zamijeni je novom dlakom koja raste još šest godina. Ako vam kosa raste normalno, oko 85% kose raste u bilo kojem trenutku, preostalih 15 posto miruje.

Ako patite od nasljednog ženskog gubitka kose, vaši folikuli s vremenom postaju sve manji i manji. Što su manje, dlaka kraće raste. Ako vam ispadnu cijeli pramenovi kose, neće ih zamijeniti normalna nova kosa. Nove opruge su mekše i lomljivije.

Liječnici smatraju da, između ostalih mogućih uzroka, starenje, genetika i promjene u razini muških hormona (androgena) nakon menopauze pridonose uzornom gubitku kose kod žene. Stoga se gubitak kose kod žena naziva i androgena alopecija.

Ženama se preporučuje 2% Minoxidil. Muškarci također mogu koristiti 5% sastav minoxidila u tekućem obliku.

5% Minoksidil: tretman za gubitak kose kod žena [studija] => https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/25807073/

Blagodati Minoxidila kod žena

U većine žena Minoxidil usporava ili zaustavlja gubitak kose. A u gotovo četvrtine žena koje ga koriste, Minoxidil može čak podržati rast nove kose. Najbolje djeluje ako ga počnete koristiti čim ustanovite da vam kosa počinje opadati.

Može se kupiti slobodno bez recepta, tako da vam nije potreban recept. Međutim, stručnjaci preporučuju da se o svojoj namjeri obratite svom liječniku opće prakse ili dermatologu. Gubitak kose mogu uzrokovati i drugi zdravstveni problemi, poput neispravnosti rada štitnjače ili abnormalnog unosa hranjivih sastojaka.

Vidi također: Uzroci gubitka kose kod žena >>

Nedostaci Minoxidila kod žena

Kada koristite minoxidil protiv gubitka kose, budite spremni na neke negativne posljedice.  

 • Skupo je. Kada upotrebljavate Minoxidil (bilo da je Rogain ili njegov generički lijek), računajte na njega kao na tretman koji se ne preporučuje prekidati. Nakon završetka lijeka, rezultati nestaju i kosa ponovno počinje padati.
 • To može biti neugodno. Proizvod treba nanositi izravno na vlasište dva puta dnevno.
 • To može uzrokovati neželjeni rast dlake. Neke žene mogu doživjeti rast dlaka na licu kada uzimaju minoxidil. To se događa ako vam lijek kaplje po licu ili jednostavno kao nuspojava primjene na vlasište. Rizik je manji ako koristite koncentraciju lijeka od 2%. Koncentracija od 5% namijenjena je muškarcima.
 • Povećani gubitak kose može se dogoditi od početka. Tijekom prva dva do četiri tjedna korištenja Minoxidila, mogli biste primijetiti da imate više gubitka kose. To je zato što nova kosa potiskuje staru kosu.
 • Možda će trebati mjeseci da se pojave vidljivi rezultati. Morate ga koristiti najmanje četiri mjeseca, čak i godinu dana, prije nego što primijetite bilo kakve rezultate. Pa čak i tada, samo svaka peta žena ima lagani rast kose. Većina žena izvještava samo o usporavanju ili zaustavljanju gubitka kose.
 • Može iritirati vašu kožu. Može se pojaviti iritacija kože, perut i crvenilo.

Nuspojave Minoxidila

Kada se primjenjuje lokalno, količina Minoxidila apsorbira se kroz kožu u krvotok. Međutim, proizvod može imati razne nuspojave kod dugotrajne uporabe:

 • Štipanje i iritacija oka
 • Nadraživanje i svrbež kože na mjestima primjene
 • Alergijske reakcije i osip
 • Poteškoće s disanjem
 • Bol u prsima
 • Oticanje usne šupljine
 • Bolest, slabost
 • Ubrzani rad srca
 • Naglo debljanje
 • Daljnji gubitak kose (suprotno samoj namjeni tvari)

Primjena minoksidila u dermatologiji, nuspojave i noviji patenti [studija] => https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/22409453/

Najčešće nuspojave Minoxidila su svrbež i nadražena koža ili perut. To je zbog prisutnosti propilen glikola koji može nadražiti kožu. Posebno iz tog razloga, pacijenti s osjetljivom kožom često nisu u mogućnosti kontinuirano nastaviti s minoxidilom.

Povremeno se na koži koja se nalazi u neposrednoj blizini tretiranog područja ili na mjestima gdje lijek slučajno dođe nekoliko puta tijekom primjene može pojaviti neželjeni rast dlačica.

Mnoxidil također se pokazalo da je vrlo toksičan za mačke i vrlo opasan čak i uz blagi kontakt s kožom.

 

Prije uporabe minoxidila, budite oprezni:

Neki se lijekovi ne smiju koristiti s Minoxidilom. Posavjetujte se sa svojim liječnikom ili ljekarnikom ako imate bilo kakvih zdravstvenih problema, posebno ako imate bilo što od sljedećeg:

 • (kod žena) tijekom trudnoće ako planirate zatrudnjeti ili dojiti
 • ako uzimate bilo koji propisani lijek ili lijek bez recepta, biljni pripravak ili dodatak hrani
 • ako ste alergični na lijekove, hranu ili druge tvari
 • ako imate problema sa srcem ili krvnim tlakom

Klinička ispitivanja minoxidila

Rezultati kliničkih studija UpJohna pokazali su sposobnost minoxidila da zaustavi gubitak kose kod muškaraca i žena, a također da potakne rast nove kose, posebno na vrhu glave.

Godine 1991. i 2001, Američka uprava za hranu i lijekove (Food and Drug Administration: FDA) a Ministarstvo zdravstva i socijalnih usluga Sjedinjenih Država (United States Department of Health and Human Services: HHS) odobrija je ljek Rogaine (Minoxidil 2% i 5%) kao učinkovit u liječenju gubitka kose kod muškaraca i žena.

Postupak za primjenu Minoxidila:

Prije upotrebe operite vlasište blagim šamponom. Kosa i vlasište moraju biti suhi prije nanošenja Monoksidila. Operite ruke nakon upotrebe Minoxidila. Otopina smije djelovati najmanje 4 sata prije pranja. Pričekajte otprilike 4 sata nakon nanošenja i ne dopustite da kosa dođe u kontakt s vodom. Ako propustite dozu minoxidila, pokušajte je koristiti što je prije moguće. Ako je skoro vrijeme za sljedeću dozu, preskočite propuštenu dozu i vratite se na uobičajeni raspored doziranja. Nemojte koristiti 2 doze odjednom.

Ako imate dodatnih pitanja o upotrebi ovog proizvoda, obratite se ljekarniku ili liječniku.

 

Minoxidil treba uzimati od 4-6 mjeseci prije nego što pacijent procijeni hoće li lijek pomoći.

 

Uglavnom se koristi u liječenju androgene alopecije kod muškaraca i žena. Pomaže oko 30 posto pacijenata koji postižu ili održavaju gubitak kose.

Kako djeluje Minoxidil?

Minoxidil djeluje uglavnom produljujući anagnenu fazu stanica dlake, što potiče njihov rast. Stanice dlake prolaze kroz tri faze razvoja. Prva faza je rast, koji se naziva i anagenom, nakon čega slijedi faza katagena, nakon čega slijedi telogena faza. Trajanje ove faze kreće se od dva do četiri mjeseca. Nakon njegovog završetka ciklički se izmjenjuju, a novi folikuli zamjenjuju starije. Jednostavno rečeno, na kraju telogene faze stara kosa opada i zamjenjuje je novom. Skraćena faza anagena sprječava poremećaje gubitka kose, poput ćelavosti kod muškaraca, gdje testosteron i njegov DHT derivat utječu na skraćivanje anagene faze.

Minoxidil cijena ljekarna

Na tržištu je dostupno nekoliko marki otopina minoxida. Najpoznatiji proizvođač i prva marka koju je američka FDA odobrila je ROGAIN, u EU poznat kao REGAIN. Proizvođač je Johnson & Johnson. Nedavno je Rogain postao popularan i u obliku pjene, što je vidljivo i iz blogova i foruma o minoxidilu.

Naručite Minoxidil na gettik.com

Još jedna marka koju toplo preporučujemo je POLARIS i posebno NR10 | 16% Minoxidil također s dht blokatorom (finasterid 0,1%). Dizajniran je za više faze gubitka kose u norwoodskoj ljestvici. U obliku je kreme i rezultati su stvarno dobri. Možete ga ponovno kupiti na eBayu ili Amazonu.

Među jeftinijim alternativama marki poznat je Minoxidil Kirkland.

Pitanja i odgovori o Minoxidilu

Koliko brzo djeluje Minoxidil?

Učinak Minoxidila pojavljuje se nakon približno 8 tjedana liječenja, a maksimalan je nakon 4 mjeseca. Nestaje iz tijela nakon otprilike 1-2 tjedna. Drugim riječima, čak i ako minoxidil počne djelovati odmah, rezultati se ne primjećuju u prva tri do šest mjeseci. Međutim, nakon šest mjeseci već možete primijetiti poboljšanje u rastu kose. Konačni rezultat tada je vidljiv nakon otprilike godinu dana kontinuirane primjene minoxidila.

Dali veća koncentracija Minoxidila ima veći učinak?

Najčešće korištene koncentracije Minoxidila su 2% i 5%. Ovdje je koncentracija 5% Minoxidila učinkovitija od koncentracije od 2% jer se više Minoxidila jednostavno apsorbira u kožu.

Pri 5% koncentraciji Minoxidila u otopini na bazi alkohola, aktivna tvar postigla je najveću moguću apsorpciju. Stoga je nepotrebno koristiti veće koncentracije Minoxidila sadržane u otopini na bazi alkohola. Uz to, veće koncentracije Minoxidila također dovode do većih nuspojava.

Tko ne smije uzimati Minoxidil?

Žene koje doje. Utvrđeno je da Minoxidil prodire u majčino mlijeko.

Perut ili masna prevlaka na glavi nakon primjene Minoxidila.

Minoxidil se najčešće distribuira u obliku otopine koja sadrži Minoxidil (koncentracija 2% ili 5% ili više), alkohol (etanol) i propilen glikol. Odnos alkohola i propilen glikola je važan. Ako otopina sadrži visok postotak alkohola koji isušuje kožu, s vremenom će najvjerojatnije stvoriti perut. S druge strane, ako otopina sadrži visok postotak propilen glikola, minoxidil će se sporije sušiti na glavi nakon nanošenja. Masna prevlaka duže ostaje na glavi. Propilen glikol također uzrokuje iritaciju kože i svrbež.

by: Peter

Author

You May Also Like…

Saw palmetto

Saw palmetto

Liječenje gubitka kose uzrokovanog androgenom alopecijom fokusira se uglavnom na smanjenje slobodnih androgena,...

0 Comments

Submit a Comment

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

0
  0
  Vaša košarica
  Vaša košarica je praznaPovratak u trgovinu
   Calculate Shipping
   Apply Coupon