Alopecija | Vrste, simptomi i liječenje

Alopecija

Written by Peter

27/01/2021

Alopecija je opći medicinski pojam koji se koristi za prekomjerni gubitak kose. Postoje razni oblici alopecije odn. gubitak kose, koji može imati različite uzroke i različite simptome. Poznati su nam ovi oblici alopecije:

Najčešći oblici:

 • Androgena alopecija – Ćelavost kod muškaraca i žena
 • Alopecia areata – ograničen gubitak kose
 • Vučna alopecija – gubitak kose uzrokovan dugotrajnim fizičkim naporima

Ostali oblici alopecije:

 • Alopecia totalis
 • Alopecia universalis
 • Alopecija sa ožiljkom
 • Anagene effluvium
 • Telogene effluvium

Telogene effluvium: [sveobuhvatan pregled] => https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6709511/

Što je alopecija

To je neinfektivna bolest koja rezultira gubitkom i padanju kose. Obično se ne bavimo gubitkom kose, ali gubitak kose nas zaista može smetati.

Gubitak kose pogađa više od 50% svjetske populacije. Geni, hormoni, stres, dob, bolesti, loš životni stil, neprikladni proizvodi za kosu (koji sadrže SLS i parabene) kao i šišanje uglavnom su odgovorni za gubitak rasta kose kod muškaraca.

Alopecija – ograničeni gubitak kose, koji liječnici dijele na ožiljak i ne-ožiljak. U alopeciji s ožiljcima, šanse za povratak dlake manje su. Kako vam zasigurno nije nedostajala pažnja, kosa se mijenja tijekom života. Dojenče ima vrlo finu kosu – lanugo. Bez pigmenta i još uvijek fine dlake, djeca u pred adolescentnoj dobi imaju tzv velur kosa, koja zamjenjuje pigmentiranu kosu u pubertetu – terminal.

Alopecija bez ožiljaka  

Uzrokuje virusne infekcije ili upale, zahvaljujući kojima na određenom mjestu u potpunosti gubimo kosu. Ako se alopecija ponavlja na određenim mjestima napetošću ili pritiskom, govorimo o traumatičnoj alopeciji, koja je uzrokovana neprikladnim pokrivačima za glavu, kao i nepropisno izvedenim kozmetičkim postupcima i masažama. Intenzivno plivanje također negativno utječe na kosu. Liječenje – ispituju se učinci retinoida (derivati ​​vitamina A) i UV zračenja tipa A, ova terapija poznata je pod nazivom PUVA.

PUVA terapija psorijaze: odabir prikladnog režima [studija]  => https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2448121/

Alopecija s ožiljakom

Uzrokuju ju bakterijske, gljivične i virusne infekcije, rak ili mehanička i fizička oštećenja. Manifestacije – u predjelu tjemena i u gornjem dijelu glave pojavljuju se neupadljivo sitne ćelavice, izgledaju poput gaznoga sloja u snijegu, pa su zato i nazvane. Liječenje – kortikosteroidi imaju blagotvoran učinak.

Ćelavost kod muškaraca i žena – Androgena alopecija

Androgena ili androgenetička alopecija – takozvani uzorni gubitak kose kod muškaraca i žena nazvan je zbog već poznatog – predvidljivog šematskog “uzorka” gubitka kose, označenog na tzv. Norwood skala za muškarce i Ludwig skala za žene.

Ćelavost kod muškaraca najčešća je manifestacija gubitka kose koja pogađa milijune muškaraca širom svijeta. Najčešće se počinje očitovati krajem dvadesetih ili početkom tridesetih godina ljudskog života. Statistika pokazuje da svaki drugi muškarac nakon 50. godine pati od alopecije.

Takozvani uzorak kojim se kosa s glave smanjuje i tako stvara tipičnu liniju kose ćelave identičan je kod većine muškaraca. Čest je gubitak kose na vrhu glave, povlačenje linije s čela ili takozvani kutovi na bočnim stranama glave.

Ćelavost muškog uzorka je nasljedna. To znači da ako netko u vašoj obitelji pati od ove bolesti, moguće je da će utjecati i na vas. Za ćelavost muškog uzorka zaslužna je genetika do 90%.

Androgena alopecija u žena

Kao što ova neugodna bolest može utjecati na muškarce, može pogoditi i žene. U žena se alopecija najčešće javlja u obliku takozvanog difuznog stanjivanja kose. Tipična manifestacija je prozirno vlasište na mjestima na tjemenu kao tanka staza ili mjesta na kojima se dijele pramenovi kose.

Nije poznato je li ženska alopecija nasljedna. Njegovi su uzroci manje poznati. Međutim, obično se javlja nakon menopauze.

Simptomi androgene alopecije

 • Pretjerano ispadanje kose
 • Smanjen oporavak rasta kose
 • Minijaturizacija – izvornu kosu obično zamjenjuje manji, tanji nasljednik.

Androgena alopecija pogađa gotovo 30% muškaraca prije 30. godine i 50% starijih od 50 godina. Od toga pati i 40% žena starijih od 50 godina.

Uzroci androgene alopecije

Dosadašnji uzroci androgene alopecije nisu jasni, iako se, kako samo ime govori, široko vjeruje da uključuje i hormonalnu (androgenu) i genetsku predispoziciju.

Od svih hormona koji utječu na ljudsku kosu, androgen ima najveći utjecaj.

Liječnici smatraju da je glavni uzrok AGA povećana razina dihidrotestosterona (DHT) u tijelu i vlasištu. Dihidrotestosteron je derivat muškog testosterona koji je odgovoran za skupljanje folikula dlake na glavi.

Testosteron se u tijelu pretvara u DHT enzimom 5-alfa reduktaze tipa II. To se nalazi u lojnim žlijezdama folikula dlake. Raširena je teorija da uzrok skupljanja folikula dlake nije količina testosterona u tjelesnom krvotoku, već razina DHT, koji se veže za receptore u folikulu dlake.

Što je Dihidrotestosteron

U muškaraca je DHT hormon vrlo važan za adolescenciju. Upravo DHT uzrokuje rast dlaka na tijelu i licu. Međutim, u kasnijoj dobi, androgeni (uglavnom DHT) uzrokuju smanjenje i stezanje folikula dlake na glavi.

Također, mnoge žene imaju pojačan gubitak kose i stanjivanje glave tijekom trudnoće ili menopauze. Ponovno je uzrokovano povećanom količinom DHT u vlasištu.

Kako DHT utječe na kosu?

Proces destruktivnog djelovanja DHT na kosu i njegov ciklus mogu se opisati u nekoliko faza:

 1. Visoko aktivni dihidrotestosteron, nakon derivatizacije, veže se za androgene receptore u folikulama dlake.
 2. Djelovanje DHT-a naknadno skuplja folikule, što rezultira stanjivanjem dlake na glavi, takozvanom minijaturizacijom.
 3. Takav oštećeni folikul dlake više nije u stanju stvoriti zdravu kosu.

Postupak minijaturizacije može potrajati nekoliko godina. Djelovanjem DHT-a, kosa se postupno mijenja u fine, bezbojne dlake sa svakim ciklusom ili jednostavno opada.

DHT i ciklus rasta kose

Što dulje folikul dlake ostaje u kontaktu s DHT-om, to ga više istiskuje i skuplja, zbog čega proizvedena kosa postaje tanka, kraća i gubi boju sa svakim ciklusom dlake. DHT također povećava intenzitet gubitka kose skraćujući ciklus dlake i njezinu fazu rasta-anagena i prisiljavajući ih da prerano dođu do faze telogena, što ubrzava cijeli destruktivni proces. Gubitak i padanje kose je tako primjetan, jer ćemo s tako skraćenim ciklusom kose imati više kose koja će otpasti nego odrasti.

Kako su folikuli dlake prisiljeni brže doći do Telogena, Anagen (faza rasta) postaje kraća, što znači da se sve više i više kose gubi. Ako ne započnemo liječenje, taj se postupak nastavlja, folikuli postupno postaju sve manji i vremenom nestaju.

Prevencija protiv androgene alopecije

Da biste ublažili simptome androgene alopecije, preporučujemo pažljivu brigu i poštivanje sljedećeg:

 • Ne koristimo prevrući fen za kosu
 • Ne koristimo četku na vlažnoj kosi
 • Često bojanje kose također je neprimjereno, oštećena kosa uopće ne bi trebala biti obezbojena
 • Pretjerana upotreba ukosnica ili nošenje gumica za kosu također šteti kosi.

 

O liječenju androgene alopecije (alopecia androgenetica) možete pročitati u donjem članku >>

Alopecia areata – suština bolesti

Stanice folikula dlake mijenjaju se na negativan način, imunološki sustav ih smatra stranim i počinje ih uništavati. Stoga se alopecija areata naziva autoimunom bolešću. Bijele krvne stanice nemilosrdno napadaju stanice u folikulu dlake, kosa prestaje rasti i ispada.

Što se događa u našem tijelu tijekom alopecije areate?

Imunološki sustav normalno štiti vaše tijelo od stranih napadača, poput virusa i bakterija. Međutim, ako patite od alopecije areata, vaš će imunološki sustav slučajno napasti folikule dlake – strukture iz kojih kosa raste. Ti se folikuli na taj način smanjuju ili skupljaju na destruktivan način i zaustavljaju stvaranje dlake, što znači da nova kosa više neće rasti nakon što ispadne.

Alopecija areata nije zarazna i na nju ne utječe prehrana ili način prehrane. Bolest nije opasna po život, ali je emocionalno teška.

Mjesta bez dlake razlikujemo prema tome jesu li ožiljci ili ne. U alopeciji bez ožiljka, znatno su veće šanse za potpuno ozdravljenje i povratak dlake. Kortikosteroidi (lokalni i opći), retinoidi i UVA zračenje koriste se za rutinsko liječenje – ali sve ove metode opterećuju tijelo nuspojavama. Najsuvremenija metoda liječenja alopecije posljednjih je godina tretman s excimer laserom. To je učinkovit i vrlo brz tretman koji ne opterećuje tijelo. Liječenje pozitivno utječe na visok postotak bolesnika. Možete se radovati novom porastu kose već za 6-8 tjedana.

Vrste alopecije areata

Ograničeni gubitak kose karakteriziraju neupalne žarišta na kosi. To nije bolna bolest i razlikujemo četiri vrste alopecije areata:

 • Uobičajeni tip – traje tri godine i ne napreduje do totalne alopecije, pojavljuje se u dobi od 20 do 40 godina.
 • Atopijski tip – započinje u djetinjstvu i traje deset godina. Često je popraćena astmom, peludnom groznicom ili atopijskim ekcemom.
 • Prehipertenzivni tip – javlja se u obiteljima s visokim krvnim tlakom i pogađa ljude u mladoj dobi.
 • Kombinirani tip – ova rijetka bolest pogađa pacijente starije od 40 godina, a prati je bolest žlijezda s unutarnjim lučenjem.

Ljudi pogođeni na ovaj način pokušavaju kamuflirati svoj nedostatak nošenjem perika i bojenjem alopatskih ležajeva. Gubitak kose i dlake događa se na različitim dijelovima tijela i stoga postoji nekoliko vrsta.

Spomenuta Alopecia Areata – otočići s gubitkom kose, Alopecia totalis – potpuni gubitak kose na vlasištu, Alopecia universalis – potpuni gubitak kose i dlaka na cijelom tijelu.

Što uzrokuje alopeciju areata?

Pokazuje da je alopecija areata uzrokovana abnormalnostima u imunološkom sustavu. Tako se javljaju bolesti imunološkog sustava koji nastoji napasti vlastito tijelo. Kao rezultat, imunološki sustav napada određena tkiva u tijelu. U alopeciji areata, iz nepoznatih razloga, sam imunološki sustav napada folikule dlake i ometa normalno stvaranje dlake. Pojava ove bolesti prije treće godine vrlo je rijetka.

Znakovi i simptomi alopecije areata

Alopecija areata je najčešće asimptomatska, ali u nekih pacijenata (14%) može na zahvaćenom području izazvati osjećaj pečenja ili svrbeža.

Glavni simptom alopecije areata je žarišni gubitak kose. Kosa obično ispada na malim okruglim mrljama – žarištama na tjemenu glave. Ta mjesta obično su nekoliko centimetara. Gubitak kose može se dogoditi i na drugim dijelovima tijela. Prve ispadnute dlake možete primijetiti na jastuku ili pod tušem.

Gubitak kose povezan s alopecijom areata je nepredvidljiv i slučajan. Kosa može rasti u bilo kojem trenutku, a zatim ponovno ispasti. Opseg gubitka i ponovnog rasta kose jako se razlikuje od osobe do osobe. Alopeciju areata mogu uzrokovati i druge vrste bolesti, uključujući bolesti štitnjače, nedostatak hranjivih vrijednosti i stres.

Okidači alopecije areata mogu biti sljedeći:

 • Atopijski dermatitis
 • Vitiligo
 • bolesti žlijezda
 • vaskularne bolesti
 • Downov sindrom
 • Psihijatrijski poremećaji – anksioznost, poremećaji osobnosti, depresija i paranoidni poremećaji
 • Naglašavanje životnih događaja u 6 mjeseci prije pojave simptoma

Podnošljivost lokalnih liječenja za atopijski dermatitis [studija]  => https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6380975/

 

Alopecija areata može se klasificirati:

 • Retikularna – opadanje kose je opsežnije i točke se spajaju
 • Ofiaza – gubitak kose lokaliziran je na bočnim stranama i donjem dijelu leđa vlasišta Sis
 • Aipho (ophiasis) – gubitak kose je značajan na bokovima i zatiljku
 • Alopecia totalis – 100% gubitak kose na glavi
 • Alopecia universalis – potpuni gubitak kose i dlaka na tijelu

Kako se dijagnosticira alopecija areata?

Samo odvojeno ispadanje kose nije dovoljno za dijagnozu alopecije areata. Kosa može rasti u bilo kojem trenutku, a zatim ponovno ispasti. Opseg gubitka i ponovnog rasta kose jako se razlikuje od osobe do osobe.

Liječnik će procijeniti vaše simptome kako bi procijenio imate li alopeciju areata. Dijagnosticira je jednostavno uzimajući u obzir opseg gubitka kose i pregledavajući nekoliko uzoraka kose pod mikroskopom. Vaš liječnik također može izvršiti biopsiju vlasišta kako bi isključio druge uvjete koji uzrokuju gubitak kose, uključujući gljivične infekcije poput tineje capitis. Tijekom biopsije liječnik uklanja mali dio kože s vlasišta radi analize.

Krvni testovi mogu se provesti ako vaš liječnik posumnja na drugu autoimunu bolest. Liječnik će vjerojatno testirati na prisutnost jednog ili više abnormalnih antitijela. Ako se ta antitijela pronađu u krvi, to obično znači da imate autoimunu bolest.

Je li alopecija areata zarazna?

Alopecija areata nije zarazna. To je uzrokovano imunološkim sustavom koji napada i uništava folikule dlake, uzrokujući gubitak kose. Ova bolest je najčešća kod inače zdravih ljudi.

Kako liječiti alopeciju areata?

Alopecija areata javlja se i kod muškaraca i kod žena bilo koje dobi. Najčešći je kod osoba s obiteljskom anamnezom autoimunih poremećaja, poput dijabetesa tipa 1 ili reumatoidnog artritisa. Nažalost, liječenje je i dalje problematično, a bolest je često otporna na terapiju.

Mnogim osobama s alopecijom areata sredstva za zgušnjavanje kose i regeneratori za kosu su posebno korisna jer je njihov gubitak kose obično samo privremen. Zgušnjivači za kosu dolaze s rješenjem koje je pristupačno, trenutno i istodobno ublažava stres izazvan situacijom, što može značajno pridonijeti oporavku.

POKUŠAJTE SADA!

VLAKNA ZA KOSU GETTIK

Riješite tanku kosu odmah! Vidljivo vlasište nestaje za samo nekoliko sekundi.

hair thickening fibers Gettik
(1 recenzija korisnika)

21.80 

Alopecija areata može dovesti do drugih vrsta gubitka kose:

 • Alopecija totalis (gubitak sve kose).
 • Alopecija universalis (gubitak sve kose i dlaka na cijelom tijelu)

Alopecia totalis

znači potpuni gubitak kose na glavi,

Alopecia universalis

rezultira potpunim gubitkom kose i dlaka na cijelom tijelu. Ti su oblici gubitka kose najvidljiviji i za njih još nema lijeka. Mnogi pacijenti koji pate od ovog oblika alopecije ulažu u perike i  vještačke frizure.

Vučna alopecija

Rezultat je dugotrajnog tjelesnog napora kose. Vučna alopecija opaža se uglavnom kod ljudi s dugom kosom. Vučna alopecija može biti uzrokovana nošenjem određenih frizura za istezanje kose, povučenih pletenica i ukosnice. Jednom kad se ti čimbenici eliminiraju kod ljudi, ovaj oblik gubitka kose obično nestaje.

Mnogo je drugih uzroka gubitka kose ili difuznog stanjivanja kose, od određenih bolesti, hormonske neravnoteže, svojstava kože do posljedica lijekova.

Ako ste zainteresirani za uzroke gubitka kose, potražite savjet svog liječnika.

Liječenje alopecije

Alopecija i njezino liječenje podijeljeni su u –

 • podržavajuće liječenje – gdje se koriste vitamini, elementi u tragovima, aminokiseline sa sadržajem sumpora i prikladni šamponi (bez SLS, SLES, parabena) koriste za dubinsko čišćenje vlasišta.
 • Lokalni tretman, uključujući zračenje UV izvorima. Kirurško liječenje također se preporučuje kod dugotrajne invalidnosti.

Ako počnete imati mjesta sa kosom koja opada, ne pokušavajte kamuflirati ovu neugodnost, već potražite dermatologa ili trihologa. Od stručnjaka ćete naučiti da je upotreba lokalnih kortikosteroida i minoxidila korisna. Nažalost, ova se bolest može vratiti nakon prekida liječenja. Kirurške metode koriste se tamo gdje se u zahvaćeno područje ugrađuje zdrava kosa – transplantacija kose. U slučaju zarazne alopecije, pokušavamo što prije ukloniti uzroke infekcije.

Metode liječenja androgene alopecije

Na tržištu su samo dva potpuno odobrena lijeka s dokazanim učincima protiv gubitka kose i obnove kose. Unatoč svojoj učinkovitosti, oni imaju brojne neželjene nuspojave.

Finasterid

Finasterid je DHT inhibitor koji pripada skupini lijekova koji se nazivaju inhibitori testosteron-5-alfa reduktaze. Pomaže usporiti ili smanjiti gubitak kose, a postoji niz specifičnih slučajeva kada je pomogao vratiti muškarcima rast kose.

Nažalost, Finasterid je pogodan samo za muškarce. Žene ga trebaju izbjegavati, jer može nanijeti ozbiljnu štetu plodu. Finasterid sa sobom donosi i niz nepoželjnih nuspojava, uključujući impotenciju, gubitak libida, pretjerani rast dlaka po tijelu, jake bolove i mučninu.

Ovde pročitajte više o finasteridu >>

Minoxidil

Sprječava radikalna oštećenja i podupire Anagen – fazu rasta kose. Minoxidil također perfuzira vlasište i osigurava hranjive sastojke potrebne za rast kose. Minoxidil je do sada zabilježio niz slučajeva ponovnog obnovenja rasta dlake.

Minoxidil je puno nježniji i ugodniji za upotrebu od Finasterida. U isto vrijeme za žene koje pate od gubitka kose, najprikladnije. Također je uočeno nekoliko nuspojava, poput privremenog gubitka kose zbog učinaka Minoxidila, koji su neophodni za obnavljanje zdravog ciklusa kose. Najčešće nuspojave Minoxidila povezane su s njegovom bazom propilen glikola, koja može uzrokovati svrbež kože, suhoću i naknadnu perut kad se koristi dulje vrijeme.

Pročitajte više o minoxidilu >>

Žarišni gubitak kose

Ultraljubičasta terapija UV koristi se kod žarišnog gubitka kose. Treba voditi računa da se osigura temeljit protok krvi u kožu, što će smanjiti gubitak kose. Transplantacija vlastite kose je učinkovita. Liječenje lijekovima smanjuje intenzitet pretvorbe testosterona (muški spolni hormon), a oralne kontraceptive koriste se u žena. Preporučujemo prikladne vitamine za kosu.

Poštivanje načela racionalne prehrane, uporaba prikladnih šampona protiv gubitka kose (bez SLS-a i parabena), uklanjanje uzroka mehaničkih i zaraznih oštećenja, jačanje imuniteta i redoviti boravak na svježem zraku uvijek pomagaju.

Liječenje alopecije areata

Iako još uvijek ne postoji zajamčeni lijek za ovu bolest, određeni tretmani mogu pomoći kosi da ponovno naraste i spriječiti daljnji gubitak kose. U početku počinje rasti vrlo fina i blijeda kosa, ali s vremenom je moguće da će se početi zgušnjavati i vratiti svoju izvornu boju.

Zanimljivo rezlutate ispitivanja postigo je ljek sa nazovom Diphencyprone (DPC).

Studije:

[1] https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6320486/

[2] https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2800885/

Tijekom kliničkog ispitivanja dermalne otopine s djelatnom tvari difenilciklopropenon u 41 bolesnika s alopecijom areata, značajan nastavak rasta dlake na zahvaćenim područjima glave pokazan je u više od 40% ispitanih nakon 6 mjeseci liječenja.

Učinci su se zadržali nakon 12 mjeseci kontinuiranog liječenja kod dvije trećine pacijenata.

Tvari kao što su Minoxidil (Rogaine, Gettik) ili Finasteride također se koriste za liječenje kako bi pomogle potaknuti rast kose.

Ostali uobičajeni tretmani uključuju injekcije steroida ili kortikosteroidne kreme i masti. U nekim se slučajevima fotokemoterapija može se koristiti za promicanje rasta dlake.

Fotokemoterapija je vrsta zračenja koja koristi kombinaciju oralne terapije i ultraljubičastog svjetla.

Alternativni tretman

Neki ljudi s alopecijom areata odabiru alternativne terapije za liječenje svog stanja. To može uključivati:

 

 • aromaterapija
 • akupunktura
 • biljni dodaci
 • vitamini

Većina alternativnih terapija nije testirana u kliničkim ispitivanjima, pa je njihova učinkovitost u liječenju gubitka kose nepoznata.

Alopecia Areata iskustva

 

Iskustva s alopecijom areata: Kako sam se borio s alopecijom areata?

Svi muškarci u našoj obitelji patili su od neugodne bolesti zvane alopecija areata. To je autoimuna bolest u kojoj tijelo napada vlastite folikule dlake i kosa počinje padati. Genetika također igra važnu ulogu, a budući da su moj djed, otac i njegova braća patili od ove bolesti, nisam bio iznimka. Ova bolest me proganja od moje 16. godine, kada su mi se na glavi stvorile linije s odpadnutom kosom. Otkako sam bio tinejdžer, moji su se kolege iz razreda ismijavali. Nekad su me nazivali nadimcima poput ćelavog muškarca, ćelava glava i slično. Trudio sam se ne pokazivati ​​da mi to smeta. Uostalom, glumac poput Brucea Willisa nema puno kose na glavi i ne oduzima mu karizmu, a žene i dalje ljete za njim. Međutim, u mislima sam sanjala kosu kakvu su imali i drugi školski drugovi.

Alopecia areata je bolest kao i svaka druga!

Ne može se i nije razlog da se sramimo bolesti. Tijekom godina moje se stanje pogoršavalo, a kad sam napunio 27 godina, na vrhu glave ostalo mi je samo nekoliko dlačica. Isprobao sam nekoliko dostupnih postupaka i lijekova koji su obećavali da će mi kosa rasti laganom brzinom. Jedino što se dogodilo bilo je crvenilo kože, što je često bilo praćeno pečenjem i nelagodom. Ni meni nisu pomogle nikakve masti i tablete. Čak mi ni liječnik nije mogao pomoći s ovim problemom.

Isprobao sam sva dostupna rješenja ….

Poznanici su mi preporučili koristiti periku. Ideja mi se nije jako svidjela i borio sam se u unutarnjoj borbi sve dok nisam odlučio staviti lažnu kosu na glavu. A rezultat? Osjećao sam da je to ruglo mojeg integriteta. Kosa je ili otpala ili kad sam upotrijebila više ljepila, nije se spuštala i na kraju ostavila ljepljive mrlje na koži. Rekao sam sebi da taj put nije vodio. Potražip sam na internetu druga dostupna rješenja.

Počeo sam razmišljati i o transplantaciji kose. Međutim, moj strah od injekcija i operacije rekao mi je da to ne dolazi u obzir. Drugo rješenje bilo je sredstvo za zgušnjavanje kose. Prvo sam kupio jedan od neimenovane marke. Ovo mi se rješenje svidjelo puno više od perike i činilo mi se prirodnije. Međutim, kupljeni fiksator počeo je ispuštati boju nakon nekoliko sati. Pokušao sam pronaći bolju marku s boljim rezultatima. Tada sam pronašao zgušnjivač Gettik

Primjena je bila stvarno jednostavna, sve što je trebalo bilo je protresti ambalažu i izliti zgušnjivač na tanke mrlje u kosi.

No, najviše me iznenadio prirodni učinak. Nije izgledao poput laka za kosu, već kao prava kosa. Fiksator traje na glavi gotovo cijeli dan i učinak izgleda prirodno. Budući da znam da zbog svoje genetike nikada neću imati prirodnu gustu kosu, Gettikova vlakna su mi dala izgubljeno samopouzdanje i priliku da uživam u osjećaju prirodno guste kose i bez prozirnog vlasišta.

Nakon dijagnoze alopecije areate, borio sam se s gubitkom kose više od deset godina, napokon pronašavši najprikladnije nehirurško rješenje za mene.

by: Peter

Author

You May Also Like…

Arganovo ulje za kosu

Arganovo ulje za kosu

Arganovo ulje se često naziva "tekuće zlato". Dobija se iz marokanskih stabala argana, a također je poznato kao ulje...

0 Comments

Submit a Comment

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

0
  0
  Vaša košarica
  Vaša košarica je praznaPovratak u trgovinu
   Calculate Shipping
   Apply Coupon