Transplantacija kose | Cijena i 5 stvari koje na klinici ne bi se trebali skrivati od vas

Written by Radka

05/08/2020

Ako ste došli do ovog članka, vjerojatno razmišljate o transplantaciji kose i tražite što više informacija. Došli ste na pravo mjesto. Ovdje ćemo Vam pomoći da donesete najbolju odluku.

Trenutno je transplantacija kose jedini trajni način zadebljanja kose. Tehnologija se poboljšala za posljednjih par godina i još uvijek napreduje. Uz pravi izbor vrste transplantacije kose i kvalitetne klinike ili liječnika, rezultat može biti izvrstan.

Prije nego što se odlučite,pročitajte naše savjete i činjenice. 

1. Za koga je transplantacija kose pogodno rješenje?

Transplantacija kose je u osnovi prikladna za sve faze gubitka kose (alopecija), ali imajte na umu da nemate neograničenu količinu dlake na vratu (mjesto sakupljanja). Odluke se moraju donijeti u skladu s tim.

Kako bi se postigao najbolji učinak transplantacije kose, pacijent mora imati u željenom području glave  veoma kvalitentnu kosu. Gusta kosa osigurava da područje donacije nije vidljivo i da zgleda prirodno čak i nakon uklanjanja dlačica. Čvrsta kosa, zauzvrat, preduvjet je dobre održivosti presađenih folikula dlake nakon umetanja u ciljno područje.

Ako ste potpuno bez kose i imate samo dijelove za prikupljanje (na vrhu, iznad ušiju), ne preporučujemo Vam presađivanje. Rezultat bi bila tanka kosa s kojom možda nećete biti zadovoljni i vidljiv će biti dio prikupljanja. Foto

Ako želite nadopuniti kutove, prednju liniju kose i još uvijek imate Vašu kosu, toplo preporučujemo transplantaciju kose. Foto

2. Koju vrstu presađivanja kose odabrati

Trenutno postoje 2 vrste. FUT (Follicular Unit Transplantation / transplantacija folikularne jedinice) i FUE (Follicular Unit Extraction / ekstrakcija folikularne jedinice).

A) FUT metoda (strip) pripada starijim.

Nije se dokazala kao dobra metoda transplantacije kose. Rezultati nisu uvijek bili onakvi kakvi su bili zamišljeni, a ljudi su ostali s velikim ožiljcima. Danas čak i ova metoda može ispuniti očekivanja, ali mora se povjeriti iskusnom kirurgu.

FUT postupak:

 1. Transplantacija kose metodom FUT “strip” sastoji se u uklanjanju kose također s folikulima kože i kose iz područja donora na stražnjoj strani glave.”Folikularna jedinica je skup od 1, 2, 3 ili 4 dlaka u kojima kosa prirodno raste.”
 2. Odabrani dio vlasišta (na engleskom: strip) obično je dugačak 10-12 cm i širok 1-2,5 cm.
 3. Zatim kirurg šiva pacijentovo vlasište kako bi se rana mogla zacijeliti.
 4. Zatim kirurg dijeli dio tkiva zajedno sa kosom pod mikroskopom u pojedinačne grafte koje sadrže 1 do 2 dlake (mikrografte).
 5. Kirurg napravi male ureze (rupe) u koži ciljnog područja, u koje potom nježno ubacuje pripremljene grafte kose. Umetanje graftova zahtijeva mnogo vremena, jer svaki graft kose mora biti postavljen u optimalnom položaju kako bi se mogao regenerirati i započeo s proizvodnjom nove kose.
 6. Mikrografti kose bit će umetnuti u ciljano područje koje će kirurg očistiti i utrnuti uspomoć lokalne anestezije prije postupka. Nakon umetanja grafta kose u kožu provjerava se pravilan položaj svakog grafta (dubina i smjer postavljanja). Odmah nakon operacije pacijent ima vidljive crvene točkice na mjestima grafta a na stražnjoj strani glave ima ožiljak, na mjestu gdje je bila uklonjenja kosa.
 7. Ciljano područje se onda prekrije posebnim zavojom koji osigurava da umetnuti grafovi kose ostanu na svom mjestu. Pacijent može skinuti zavoj već sljedeći dan. Pacijentu će se također savjetovati antibiotici, kao i lijekovi protiv oteklina i bolova. Koža će biti osjetljiva nekoliko dana nakon postupka.

Obično se na ovaj način stavlja kosa na čelo, uglove i na vrh glave. Svako područje glave gdje pacijent ima tanku kosu ili gdje kosa više ne raste može se zadebljati.

Problem transplantacije kose metodom “strip” je veliki ožiljak na stražnjoj strani glave koji ostaje nakon postupka. Ožiljak se može omekšati i djelomično ukloniti, ali nikad u potpunosti.

B) Transplantacija kose metodom FUE “igla”

FUE postupak:

 1. Prvo, mjesto transplantacije se utrne uspomoć lokale anestezije nježnim ubodom igle, kao kod stomatologa.
 2. Nakon toga, kirurg postavi oštru šuplju iglu na kožu točno na mjestu iznad folikularne jedinice, tj. iznad dlake koja raste iz 1 folikula dlake. To je grupa od 1 do 4 dlake. Zatim kirurg postavlja iglu pod približno istim uglom kao što je ugao rasta dlake ispod kože. Zatim prodire u kožu zakretanjem igle i odvaja folikule dlake od okolnog tkiva. Ugao udara igle mora što je moguće bliže kopirati smjer rasta dlačica ispod kože, jer u protivnom postoji rizik od rezanja i propadanja folikula dlake. Vještina kirurga je važna.
 3. U sljedećem koraku kirurg koristi pincetu kako bi lagano povukao gornji dio folikularne jedinice dok se jedinica ne oslobodi iz kože i potkožnog tkiva. Folikularne jedinice smještene su u poseban spremnik s tekućinom.
 4. Pacijent ima kraću pauzu za ručak, a zatim se nastavlja s lokalnom anestezijom ciljnog područja zadebljanja kose, kao što je bio slučaj pri sakupljanju.
 5. Ako pacijent više ništa ne osjeća, započinje “umetanje” folikularnih jedinica u označena mjesta zadebljanja (uglovi, prednja linija, vrh glave).

Teškoća uklanjanja folikularnih jedinica iz tkiva vlasišta je individualna za svaku osobu. Ako se folikularna jedinica ne može izvući s kože laganim povlačenjem, kirurg je odvojiti dublje u kožnom tkivu. Za odvajanje koristi se fina igla s vrhom u obliku slova U, kao i pinceta s kojom kirurg nježno izvlači folikularnu jedinicu iz kože.

Nova kosa obično počinje rasti 4 do 6 mjeseci nakon transplantacije, ali ponekad to traje i duže.Ovo je vrijeme potrebno da se presađeni folikuli kose u novom tkivu zapamte i počnu ponovo stvarati u normalnom ciklusu rasta.

Do 95% presađenih folikula kose obnavljaju proizvodnju kose.

Za zadebljanje prosječnog područja bez dlake obično je potrebno oko 4.000 grafova koji se ubacuju u vlasište pacijenta tijekom 2 do 3 postupka. Jedan postupak presađivanja kose traje 2 do 8 sati.

Transplantacija kose primjenom metode “igla” minimalno je invazivna i istodobno maksimalno učinkovita. Ne ostavlja ožiljke i uvijek je bez većih komplikacija. Stoga je transplantacija kose iglom najpouzdanija i najtraženija metoda transplantacije kose u svijetu.

USPOREDNA TABELA

3. Hoće li rezultat biti savršen?

Ne dozvoli sebi da Vas zbune slike na web stranicama klinika. Može se liječiti, ugustiti, na primjer, našim vlaknima za kosu. Kao što smo spomenuli u prvoj točki, sa tom operacijom će biti zadovoljni pacijenti kojima treba zadebljati samo manja područja (uglovi, prednja linija) i koji imaju dovoljno kose na području sakupljanja. U ovom slučaju se može postići zaista lijep rezultat, ali računajte na činjenicu da će kosa i dalje izgledati malo tanja nego što ste je imali prije. Uz pravu frizuru i upotrebu naših GETTIK vlakana za kosu, rezultat može biti izvrstan. Također će trebati nekoliko sesija FUE metode kako bi kosa izgledala gušće. Nakon prve transplantacije, kosa neće biti gusta, već prilično vidljivo tanka. To pravo će biti tek na 2. i 3. sjednici.

Imajte na umu da Vam kosa može i dalje ispadati, pa ostavite rezervu na području sakupljanja za sljedeću transplantaciju kose.

Ako se odlučite za zadebljanje kose cijele glave ili većeg područja, uzmite u obzir da rezultat ne mora biti savršen.Ne želimo da Vas uplašimo od toga, samo budite spremni.Možda ćete biti prilično zadovoljni.Međutim, iz iskustva naših klijenata znamo kako će kosa izgledati rijetko, a bit će to još vidljivije pri izravnom svjetlu.

4. Odabir prave klinike i kirurga je ključan

Cjelokupni rezultat transplantacije kose ovisi, naravno, uglavnom od kirurga koji obavlja postupak.

Ako razmišljate o transplantaciji kose, svakako se konzultirajte s nekoliko stručnjaka. Otkrijte reputaciju klinike i iskustvo kirurga kojeg ste odabrali.

Prije nego što se podvrgnete transplantaciji kose, morate imati jasnu i realnu ideju o konačnom učinku postupka. Stoga je potrebno detaljno savjetovanje s dobrim kirurgom.

5. Postoji li alternativa transplantaciji kose?

Mislimo da postoji. U nekim slučajevima toplo preporučujemo da prvo isprobate vlakna kose. Cijena je neusporedivo niža od transplantacije kose, iako to nije trajno rješenje. Nenosi nikakav rizik. Operaciju preporučujemo tek tada kada ste probali sve mogućnosti. Ali čak i nakon transplantacije, vlakna kose će Vam puno pomoći. Preporučuju ih čak i kirurzi.

POKUŠAJTE SADA!

Vlakna za kosu GETTIK

Riješite tanku kosu u nekoliko sekundi! Vidljivo vlasište odmah nestaje.

 
hair thickening fibers Gettik
(1 customer review)

21.80 

6. Cijena presađivanja kose

 

Vjerojatno se svi sada pitaju kolika je cijena postupka. Ovisi to o 3 stvari:

1. Koju vrstu transplantacije kose odaberete.

Metoda FUT je jeftinija od FUE metode. FUE je tehnički i metoda čija operacija zahtjeva više vremena. U prosjeku, metoda FUT je 20% jeftinija od FUE metode.

 2. Cijena ovisi i o državi u kojoj se odlučite izvršiti transplantaciju kose.

 Zapamtite da je to trajni način i želite da sve bude savršeno. Zato se ne bojte putovati. U Turskoj se transplantacija kose vrši skoro svakodnevno, a cijena graftova se kreće od 1-5 eura.Međutim, treba razmišljati i o kvaliteti.U SAD-u se cijena prosječno kreće oko 8 eura u vodećim klinikama.Ne bojte se posjetiti ni europske klinike.

3. Ako ste se odlučili za zemlju, preporučujemo vam odabir najboljih kirurga s preporukama.

Čak i ako je cijena viša, nećete požaliti.

Možete približno izračunati cijenu koristeći broj potrebnih graftova, čija je cijena od 2 do 10 eura kod FUE metode, ovisno o državi i klinici, resp. kirurga. Na temelju fotografije koju im pošaljete ili ispunjavanjem upitnika, koji ima gotovo svaka bolja klinika na svojoj web stranici, također ćete saznati koliko je potrebnih graftova i eventualnu konačnu cijenu. Doduše, ne svaka klinika ima cijenu objavljenu.

Prosječan broj graftova na 1 sesiju FUE metode:

 • Zgušnjavanje uglova 500 graftova
 • Ugaoni dijelovi plus prednja kosa 1000 graftova
 • Cijela glava 5000 graftova (maksimalni broj)

by: Radka

Author

You May Also Like…

No Results Found

The page you requested could not be found. Try refining your search, or use the navigation above to locate the post.

0 Comments

Submit a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

0
  0
  Vaša košarica
  Vaša košarica je praznaPovratak u trgovinu
   Calculate Shipping
   Apply Coupon